0

Flos

Sorter faldende FILTER
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Sorter faldende FILTER
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Historien om Flos

Virksomheden FLOS blev grundlagt i 1962, samme år hvor firmaet startede produktion af en række lamper, som gik hen og blev nogle af klassikerne i italiensk industriel design, bl.a. på grundet deres tidløse design og tekniske fortrin produceres disse lamper stadig i dag.

Firmaets hovedsæde ligger i dag i Bovezzo, i Italien. Det er herfra at lamperne produceres og nye designs opstår.

Det eksklusive samarbejde med brd. Castiglioni, Afra og Tobia Scarpa, gjort det muligt for firmaet igennem årene at udarbejde kataloger, som altid indeholder de nyeste tekniske finesser og designdetaljer.

Samarbejdet har bl.a. givet liv til:

Foglio (1966),

Biagio (1968) samt

• Butterfly (1985)


Lamperne, designet af Achille og Piergiacomo Castiglioni, hedder Arco, Splügen Brau, Toio og Taccia.

Mange af de utallige lamper designet til FLOS, først af Achille og Piergiacomo, og senere af Achille Castiglioni alene, er uden tvivl blandt nogle af de mest kendte og succesrige produkter indenfor industriel design.

Lampedesignet har vundet et utal af præmier og historiske anerkendelser og flere lamper fremvises på de vigtigste udstillinger og designmuseer over hele verden. Som nævneværdige eksempler inden for de sidste 40 år er, den revolutionerende Parentesi (1970) designet af Achille Castiglioni og Pio Manzù, en wire som strækker sig fra gulv til loft og som fik præmien Compasso d’Oro i 1979, Brera (1992), Fucsia (1996) og senest Diabolo (1998).

I 1974 blev FLOS ejer af Arteluce, grundlagt af Gino Sarfatti, et af nøglefirmaerne i den italienske lampeproduktion. Gino Sarfatti var både fabrikant og designer og flere af hans modeller var naturligvis med i produktprogrammet.

I årenes løb har flere prominente italienske og internationale navne skabt designes for FLOS og Arteluce, fx;

• Mario Bellini, som designede Chiara (1969),

• Perry King og Santiago Miranda,

• Matteo Thun,

• Rodolfo Dordoni,

• Stephan Copeland,

• Marc Newsom, som designede Helice gulvlampe i aluminium (1992) og

• Marc Sadler hvis Drop gummi væglampe fik en Compasso d’Oro præmiering i 1994 (Samme år opnåede FLOS prisen for firmaets initiativer).


Den første Philippe Starck lampe

I 1988 begyndte FLOS produktionen af den første Philippe Starck lampe (Ara). Dette blev begyndelsen til et vigtigt samarbejde, som i dag stadig varer ved.

Lampen blev siden fulgt op af bl.a.;

• den lille farverige Miss Sissi (1991), i plast, som blev en stor kommerciel succes,

• Rosy Angelis (1994),

• Romeo Moon- (1996) og

• Archimoon serierne (1998).


I de sidste 10 år har værkerne af de to meget forskellige designmestre, Achille Castiglioni og Philippe Starck været fulgt op af en række produkter af andre designere, som har reflekteret FLOS’ ønske, om at bevare lampernes kvalitet og design i trit med tiden.

I 1998 producerede FLOS

Glo-Ball serien designet af Jasper Morrison - kendetegnet er en stor opal mandarinformet glaskuppel, som anvendes som pendel, stander, bordlampe m.m.,

Mayday og Boxer af Konstantin Grcic, alsidige og multifunktionelle lamper, redesignet med nutidige materialer og linjer og endelig

Lastra pendlen af Antonio Citterio, som er en kombination af avanceret lysteknologi, keramiske kredsløb, og med individuel justering af lyset. De små ‘opalkopper’ er monteret på en imponerende krystalplade. En typisk placering for denne type lampe ville være over et spisebord eller mødebord.

Lampeproduktionen hos FLOS er præget af forskellige designtrends, kombineret med højteknologi, effektiv produktion, salg og markedsføring.
I år 2002 fejrede FLOS sit 40 års jubilæum inden for produktion af designlamper. Jubilæet fulgtes op af lampen Arco, designet af Achille Castiglioni for præcis 40 år siden, som i et begrænset antal blev produceret i den meget flotte sorte marmor: marquina. Lampen var signeret af designeren selv og der fulgte ydermere en DVD med om Achille Castiglionis design.