0

Lysekroner

Sorter faldende FILTER
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Sorter faldende FILTER
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Vi har et stort udvalg af lysekroner og der er uanset om, du leder efter en der er moderne, antik

Lysekroner skaber smuk kontrast

Lysekroner kan skabe smukke kontraster og gøre den moderne enkelte indretning endnu mere stemningsfyldt. Lysekroner kan anvendes i alt fra køkkener, stuer, entreer og soveværelser.

Historisk set er det lidt utraditionelt, at bruge lysekroner i køkkener og stuer, da det traditionelt er noget man forbinder med hotelfoyere, kirker, balsale og restauranter.

Det fornyede fokus på, at skabe lysekroner, der lever op til kundernes designkrav, har åbnet op for at disse kan bruges i hele hjemmet og det har givet lysekronen en renæssance.


Hvad er en lysekrone

Lysekroner er dekorative loftslamper med grene eller arme. Disse dirigerer eller holder/fokuserer lyskilden, og gør det derfor muligt at skabe forskellige stemninger, alt afhængigt af hvilken lysekrone man vælger.

Særligt lysekroner der er ornamenterede og dekorerede med prismer af glas eller krystal, vil gøre spillet mellem lyskilde og rummet kontrastfyldt - og skabe en fantastisk stemning.


Lysekronens historie

Lysekronens historie går længere tilbage end man lige skulle tro. De grundlæggende bestanddele af lysekrones traditionelle design, kan dateres helt tilbage til forhistoriske tidspunkter og tidlige civilisationer.

Selve det at hænge lys op på væggen, kan dateres helt tilbage til 17.000 f.kr.. Der findes blandt andet eksempler på tre separate typer olie- og fedtlamper brugt i hulerne i Lascaux, Frankrig. I disse huler har man fundet huller, man mener blev brugt af hulefolk, til at hænge fakler, så de kunne se, mens de lavede deres hulemalerier.

Arkæologer fandt en lampe begravet i hulen i Lascaux - og da de fandt den, var der stadig enebærsot inde i det, her tusindvis af år senere.

Det traditionelle design vi kender lysekroner for i dag, kan dateres til den tidlige middelalder, hvor denne dekorative ekstravagante loftslampe, var forbeholdt de rige.

Det var dog først i 1400-tallet at lysekronens design for alvor udviklede sig, og dens form begyndte at antage mere komplicerede former, med flere finesser, som fx. ringe og kroner. Denne nyskabelse gjorde lamperne meget populære især blandt kongelige og adelige.

Denne udvikling betød at lysekronen blev forbundet med luksus og status. En forestilling der stadig hænger ved den dag i dag. Efter reformation donerede man oftest lysekroner til kirkerne, hvilket skulle sørge for at giveren, af lampen, skulle få et godt efterliv.


Krystal lysekroner

De første krystal lysekroner så dagens lys i det 17. Århundrede. Krystaller er lige så gamle som selve jorden, og hver krystal er unik, skabt af geologiske begivenheder, der finder sted i løbet af millioner af år. Snart forsøgte franske glasproducenter at efterligne krystal med støbte glasdråber.

I 1676 patenterede britten George Ravenscroft en ny slags glas til krystaller: flintglas, som indeholder en masse blyoxid. Denne oxid gør glasset klarere og lettere at skære, samt mere prismatisk. Denne form for glas, fandt man ud af, tog godt imod farve, og støbere og designere begyndte at eksperimentere med farverigt glas efterfølgende.

Venetianske glarmestre begyndte samtidigt at støbe glasblomster og glasblade til lysekronerne. De lavede ligeledes glas-arms lysekroner, der nogle gange var op til otte meter i bredde.

I Böhmen (i det nuværende Tjekkiet) begyndte glasproducenter at lave glaskroner, der efterlignede stilarter, der var populære i Frankrig og Storbritannien.

Lysekroner blev designet og produceret i mange forskellige stilarter, og var ikke kun forbeholdt de rige og adelen. Det blev derfor mere og mere normalt, at se lysekroner i den voksende købmandsklasses hjem. Det mest almindelige design i disse hjem, var lysestager med lange buede arme, med mange stearinlys og udsmykket med fx. blade og blomster.


Elektriske lysekroner

I 1890’erne så elektricitet dagens lys. Opfindelsen åbnede op for, at lysekroner kunne anvendes med andet end olie, gas eller stearinlys. Udbredelsen af elektriciteten betød dengang, at denne blev den foretrukne måde, at designe lysekroner med. /p>

Opfindelsen af elektricitet og den efterfølgende udbredelse betød, at det blev mere normalt at se lysekroner i ganske almindelige private hjem.


Lysekronen i dag

Selvom lysekronen blev opfattet som et luksusgode og signalerede status op igennem 17- og 18-tallet, har denne opfattelse dog ikke helt holdt ved. Med de mange fantastiske design og i alle prisklasser er lysekroner blevet tilgængelig for alle.

Du kan derfor den dag i dag, stadig finde lysekroner i klassiske ædle metaller, i krystal med stearinglys og de selvfølgelig de billigere elektriske udgaver i plastik og glas.


Lysekroner i indretning

Lysekroner kan være en god tilføjelse til næsten ethvert rum, i en hvilken som helst bolig. Ikke alene giver de fremragende lys fra det bedst mulige sted, men som et designelement kan den stjæle showet, eller blot tilføje et andet lag til et smukt designet rum.

At vide, hvilken størrelse der er bedst og hvor højt du skal hænge dem, kan være vanskelig. Men alt det kræver er, at du bruger et par enkelte huskeråd, til at finde den rigtige lysekrone.


Størrelse

En vigtig faktor, ved valg af en lysekrone er, at finde ud af, hvilken størrelse denne skal have. Det er vigtigt at bestemme hvor meget plads den optager af det område, hvor lysekronen forventes at hænge. En generel huskeregel er, at et værelse, der er mindre end 5.5m gange 5.5 meter, skal lysekronen have en diameter mellem 40 og 50 cm.

Et større rum på fx. 6.5 til 6.5 meter kan rumme en lysekrone mellem 66 og 68 cm i diameter.


Lysekrones højde

Når du skal opsætte din nye lysekrone, skal du også huske på at afstanden fra den nærmeste flade bør ikke være mindre end 76 cm. Hvis den installeres over et bord, skal bordet være større end lysekronen med mindst 30 cm.